Reese Witherspoon

16. února 2008 v 7:59 |  Reese Witherspoon
Reese Witherspoon
herečka
Datum narození:
22.03.1976
Místo narození:
Nashville, USA
Znamení:
Beran
Životopis
Laura Jean Reese Witherspoon je dcerou zdravotní sestry a lékaře. Svou kariéru začíná v sedmi letech jako dětská modelka a v televizních reklamách. V Nashville, kde vyrůstala navštěvovala Harpeth Hall, dívčí střední školu. V roce 1991 se poprvé objevila ve filmovém dramatu V měsíčním svitu "He Man in the Moon". Teprve 14letá Reese na sebe upoutala pozornost kritiky, za vytvoření postavy Dani Trantové, které prožívá první zkušenosti s láskou.

Během studia na střední škole se v roce 1993 objevila ve filmech Jackova ukolébavka "Jack the Bear" s Danny DeVitem a v hlavní roli rodinného dramatu Vzdálené místo "A Far Off Place", díky kterému musela strávit několik měsíců v poušti Kalahari. Po úspěšném dokončení střední školy se rozhodla omezit hereckou kariéru a přihlásila se na studium anglické literatury na Stanford University. Přesto se objevila v thrilleru Milenec nebo vrah "Fear" a v satiře na Červenou Karkulku v krimi filmu Maniak "Freeway" o patnáctileté dívce, která cestuje za svou babičkou. Za film Maniak získala ocenění na katalánském mezinárodním filmovém festivalu ocenění pro nejlepší herečku.

Herecká kariéra Reese Witherspoon začíná nabírat na obrátkách od roku 1998, když si zahrála ve dvou významných filmech. Prvním z nich bylo drama s Genem Hackmanem, Susan Sarandon a Paulem Newmanem Soumrak "Twilight". Druhým byla veleúspěšná fantasy komedie Pleasantville: Městečko zázraků "Pleasantville". Následující rok přichází obrovský úspěch v teenagerovské tragikomedie Velmi nebezpečné známosti "Cruel Intentions" po boku dalších mladých hvězd Sarah Michelle Gellar, Ryana Phillippa, Selmy Blair a Joshuy Jacksona. Ve filmu se zakoukala do Ryana Phillippa, za kterého se vdala na jaře 1999. Stejný rok si také zahrála hlavní roli v komedii Kdo s koho "Election".

Po několika průměrně úspěšných filmech jako Nebezpečná síť "Best Laid Plans" (1999), Malý Nicky - Satan Junior "Little Nicky" (2000), Americké psycho "American Psycho" (2000) přichází další opravdový hit. Tím je komedie Pravá blondýnka "Legally Blonde" (2001), kde hraje dívku, kterou opustí přítel, protože se mu zdá, až příliš blond. Jde proto studovat práva a zjistí, že je chytřejší než si myslela. Film po uvedení do kin vydělal téměř 100 milionů dolarů a prokázal, že Reese dokáže opravdu přitáhnout diváky.

Během průběhu roku 2002 se objevila jako host v seriálu Přátelé "Friends" a v kresleném seriálu Simpsnovi vytvořila hlas k postavě Grety Wolfecastleové v jednom z jeho dílů. Stejný rok také natočila romantickou komedii Holka na roztrhání "Sweet Home Alabama" (2002). V nedávné době opět zazářila v pokračování úspěšné komedii Pravá blondýnka 2 "Legally Blonde 2: Red, White & Blonde" (2003), kterou zároveň produkovala.

Se svým manželem Ryanem Phillippem má dceru Avu Elizabeth, která se narodila v roce 1999 a syna Deacona,který se narodil v roce 2003.Reese v listopadu 2006 požádala Ryana o rozvod, a později začala chodit s hercem Jakem Gyllenhaalem. Ani tento vztah nevydržel a skončil po měsíčním chození. Nyní se chce Reese věnova jen svým 2 dětem.
Filmografie
2006Penelope (Penelope) ...Annie
2005Walk the Line (Walk the Line) ...June Carter
2005A co když je to pravda? (Just Like Heaven) ...Elizabeth Masterson
2004Vanity Fair ...Becky Sharp
2003Legally Blonde 2: Red, White & Blonde ...Elle Woods
2002Importance of Being Earnest, The ...Cecily
2002Holka na roztrhání (Sweet Home Alabama) ...Melanie Smooter
2001Pravá blondýnka (Legally Blonde) ...Elle Woods
2001Labutí trumpetka (The Trumpet of the Swan) ...Serena
2000Americké psycho (American Psycho) ...Evelyn Williams
2000Malý Nicky - Satan Junior (Little Nicky) ...Angel Holly
1999Election (aka Kdo z koho) (Election) ...Tracy Flick
1999Velmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions) ...Annette Hargrove
1999Nebezpečná síť (Best Laid Plans) ...Lissa
1998Soumrak (Twilight) ...Mel Ames
1998Pleasantville ...Jennifer
1998Nebezpečná zásilka (Overnight Delivery) ...Ivy Miller
1996Milenec nebo vrah (Fear) ...Nicole Walker
1994Do háje, no a co (S.F.W.) ...Wendy Pfister
1993Return to Lonesome Dove ...Ferris Dunnigan
1993Far Off Place, A ...Nonnie Parker
1993Jack the Bear ...Karen Morris
1992Desperate Choices: To Save My Child ...Cassie Robbins
1991Wildflower ...Ellie Perkins
1991Man in the Moon, The ...Danielle 'Dani' Trant
Kontakt
William Morris Agency
151 El Camino Drive
Beverly Hills CA 90212
USA
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 *supik* *supik* | Web | 16. února 2008 v 8:05 | Reagovat

Ahoj přihlaš se do SonB bo VgS bo udělej jen bleskowku beru vše máš moc hezký blog nechceš se spřátelit jeslti souhlašíš napiš na mým blogu pa:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.