Rose McGowan

15. února 2008 v 20:58 |  Rose McGowan
Rose McGowan
herečka
Datum narození.
5.9.1973
Místo narození:
Florencie,Itálie
Znamení:
Panna
Životopis
Rose McGowan - její tvář asi nejvíce diváků poznává ze seriálu Čarodějky. Ale víme, že je také modelkou pro oblečení BeBe nebo že krásně zpívá, což se potvrdilo i v písničkách Marilyna Mansona, který v době, kdy spolu udržovali milostný poměr, obsazoval Rose do videoklipů a nechal ji zazpíval malou vokální část v songu Posthuman (album Machanical Animals)? Ve výčtu Roseiných hudebních úspěchů nesmíme zapomenout také na spoluautorství a pozdější nazpívání krátké části písně Superfabulous z alba Emotional Technology skupiny BT. Ovšem jejím asi největším hudebním počinem je napsání a nazpívání tracku Protection ke svému filmu STRANGE HEARTS.

Než však byla Rose slavná, a než se stala onou herečkou, modelkou a zpěvačkou musela vykonávat i obyčejná zaměstnání jako například servírka, asistentka v salónu krásy své tety a uvaděčka. Mezi nejznámější Roseiny role patří postava Denise ve filmu BIO-DÓM, Tatum Riley ve VŘÍSKOTU z roku 1996, Val Chick 3 v NOWHERE (hrála tu společně se Shannen Doherty), Gail Ann Thayer ve snímku VEZMI MĚ S SEBOU, Debbie v LÁSCE AŽ ZA HROB, Courtney Alice Shayne v ĎÁBELSKÉ HŘE, Sasha ve filmu HROMY A BLESKY, Moira v již zmiňovaném STRANGE HEARTS, Linda Borus v thrilleru MRTVÁ ZÓNA a samozřejmě Paige Matthews v ČARODĚJKÁCH.

Rose... občanka celého světa
Rose se narodila v Itálii (ve Florence) 5. 9. 1975 jako druhá nejstarší z pěti (+ má ještě dva nevlastní sourozence) dětí francouzské matce a irskému otci. Vyrůstala v italské pobožné komunitě a dětství strávila cestováním po Evropě. Do osmi let prý neřekla skoro ani slovo anglicky, ale v jejích deseti se už McGowanovi přestěhovali do Oregonu ve Spojených státech amerických, kde v Seattle studovala střední školu, ovšem již o patnácti letech opustila rodinu a začala se živit sama mnoha různorodými příležitostnými pracemi (viz první odstavec), předtím než odjela do Los Angeles žila krátkou dobu na ulici. V L.A. začala navštěvovat uměleckou školu. A právě tady ji objevil režisér Gregg Araki, který byl zaměstnán výběrem herců do rolí ve filmu "THE DOOM GENERATION" a Rose obsadil jako Amy Blue. Film byl dokončen v roce 1995 a zajistil Rose poměrně dobrou pozici na další budování herecké kariéry. Momentálně Rose žije právě Los Angeles.

Rose... čarodějka s velkým Č
Málokdo ví, že Rose není ta, co převzala roli po slavnější kolegyni Shannen Doherty, nebo co se (jako Paige s Prue) s Shannen nikdy nepotkala. Obě dvě si totiž zahrály spolu už před Čarodějkami. Ve snímku "NOWHERE" z roku 1997, kde jim "asistoval" také Ryan Phillipe. S Alyssou a Holly má také mnoho společného. Kromě "seriálových sester" jsou si podobné i svými opravdovými rodinami. Rose se narodila v Itálii. Alyssin otec je Ital. To znamená, že obě dvě alespoň trchu italsky umí. Krom toho jsou obě z "míšeného" manželství. Alyssa má matku Američanku a tátu tedy Itala, zatímco Rose má matku Francouzsku a otce Ira. S Holly je spojuje jiná skutečnost. Tentokrát obě neměly růžové mládí. Hollyina matka byla moc mladá, když se jí narodila dcera a potom - když byla Holly teenager, budovala si kariéru. Rose zase rodinu úplně opustila a musela žít na ulici… Z těchto - a možná i spousty jiných důvodů, můžeme usoudit, že Rose McGowan se do role sestry Paige zkrátka hodí.

ROSE… věčná rebelka a žena se srdcem na správném místě
Proč rebelka? Kromě toho, že má také tetování (Vargas girl) jako ostatní ženy v Charmed, má ochrannou známkou na svou oblíbenou krvavě červenou rtěnku. Na premiéře filmu Pravá blondýnka 2 řekla: "Jsem fanynkou růžové, fanynkou střevíčků a fanynkou podivných pejsků. Ten film je o mně." Krom toho, že (jak již bylo řečeno dříve) žila na ulici, byla rebelkou také v době, kdy měla milostný poměr s Marilynem Mansonem. Mansona stíhala policie a Rose se schovávala s ním. Také nemá zrovna vybroušenou slušnou mluvu, ale docela ráda se vyjadřuje vulgárněji… "Víte, jak často muži řeknou 'Voníš jako růže (rose)'? Tak často, jako já řeknu 'Vypadáš jako idiot'."

Další hereččinou zvláštností je její vkus na muže. Většina jejích kluků prý byli Židové. Kromě slavného Marilyna Mansona se scházela také s hercem Ryanem Phillipem, nynějším manželem Reese Witherspoon, která hrála právě onu Pravou blondýnku (viz výše). Není to zajímavé? Jejími dalšími známostmi byli například Ahmet Zappa, David Zinczenko, Kip Pardue, ovšem nejvíce v paměti je nám zapsaný sám Marilyn, který o Rose říká povětšině samé hezké věci. Miluje boty, svoji rtěnku, svůj náhrdelník, zahrady, svoje pejsky (bostonští teriéři Bug a Fester - pojmenován po strýci z Addamsovy rodiny) a sbírání památek po Marlene Dietrich.
Filmografie
2007Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof) ...Pam
2007Planeta teror (Grindhouse: Planet Terror) ...Cherry Darling
2006Černá Dahlia (Black Dahlia, The) ...Sheryl Saddon
2002Vacuums ...Debbie Dinsdale
2001Mrtvá zóna (The Killing Yard) ...Linda Borus
2001Strange Hearts ...Moira Kennedy
2001Opoparchant (Monkeybone) ...Miss Kitty
2000Last Stop, The ...Nancy
1999Sleeping Beauties ...Sno Blo
1999God Is in the T.V. ...Jackie-O (segment "Coma White")
1999Jawbreaker ...Courtney Alice Shayne
1998Southie ...Kathy Quinn
1998Čarodějky (TV) (Charmed) ...Paige Matthews
1998Phantoms ...Lisa Pailey
1998Devil in the Flesh ...Debbie Strand
1997Lewis & Clark & George ...George
1997Vem mě s sebou (Going All the Way) ...Gail Ann Thayer
1997Zkurvená nuda (Nowhere) ...Valley Chick #3
1996Vřískot (Scream) ...Tatum Riley
1996Kiss & Tell ...Jasmine Hoyle
1996Bio-Dome ...Denise
1995Doom Generation, The ...Amy Blue
1992Encino Man (Encino Man) ...Nora
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.