Sarah Michelle Gellar

11. února 2008 v 11:23 |  Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar
herečka
Datum narození:
14.4.1977
Místo narození:
Nwe York City,New York,USA
Znamení:
Beran
Životopis
Sarah začala svoji hereckou kariéru již ve čtyřech letech, právě když jedla v místní restauraci ji objevil jeden agent. O tři týdny později měla první práci v televizním filmu "An Invasion of Privacy" (1983). Také si v tomto věku zahrála v reklamách pro Burger King a McDonalds "The Battle of the Burgers". V roce 1984 se její rodiče rozvedli. Ve stejný rok se objevila jako Philova dcera ve filmu "Over the Brooklyn Bridge".

V průběhu několika následujících let dostávala několik menších rolí ve filmech i v televizi. První velký zlom přišel v roce 1993, když si zahrála v roli Kendall Hartové ve televizním seriálu "All my children", kde působila 2 a půl roku. Za tuto roli byla v roce 1994 nominovaná a v roce 1995 již obdarována cenou Emmy v kategorii "Younger Leading Actress".

Druhý významný zlom přišel, když dostala roli Buffy v seriálu Buffy, přemožitelka upírů "Buffy the Vampire Slayer". Nejprve se Warner Brothers rozhodlo natočit jen 13 dílů, ale kvůli velkému úspěchu se natočilo dalších 22 dílů. Díky bojovým scénám v seriálu se naučila Tae Kwon Do a Kickbox. Tento seriál odstartoval kariéru Sarah k větším filmovým rolím.

Hned v roce 1997 si zahrála vedlejší roli Helen Shivers ve filmovém thrilleru Tajemství loňského léta "I Know What You Did Last Summer" s Jennifer Love Hewitt. Kde cestou z párty čtveřice teenagerů autem srazí rybáře, který se jim přesně za rok začne mstít. Následovala další vedlejší role ve filmu Vřískot 2 "Scream 2", kde si zahrála po boku Davida Arquetteho, Neve Campbell a Courteney Cox.

V romantickém dramatu Velmi nebezpečné známosti "Cruel Intentions" (1999), konečně dostala hlavní roli po boku Ryana Phillippa a Reese Witherspoon. Za tento film získala honorář 500 000 dolarů a za jednu roli v seriálu "Buffy, přemožitelka upírů" si vydělala 75 000 dolarů. V dubnu roku 2001 se zasnoubila s Freddiem Prinzem Jr. a v září roku 2002 si řekli své "Ano" na malém, skromném obřadě v Mexiku.
Po svatbě si Sarah nechala přeměnit na Sarah Michelle Prinze Jr.
Ve zkratce: Sarah má hned několik tetování:čínský symbol, Tao symbol, Celtic desing a dýku Kontakt C/O Buffy the Vampire Slayer
c/o The Warner Bros. Television Network
4000 Warner Blvd.
Burbank, CA 91522
USA Filmografie
2007Želvy Ninja (TMNT) ...April O'Neil (dabing)
2006Return, The ...Joanna Mills
2006L. A. - 4. července (Southland Tales) ...Krysta Now / Krysta Kapowski
2004Nenávist (Grudge, The) ...Karen Davis
2004Scooby Doo 2: Monsters Unleashed ...Daphne Blake
2002Scooby Doo (Scooby-Doo) ...Daphne Blake
2002Jack Black: Spider-Man ...Mary Jane Watson/Wonder woman
2002Lord of the Piercing ...Arwen
2001Harvard Man ...Cindy Bandolini
2001100 Greatest TV Characters, The ...Buffy Summers
2001Boogeymen: The Killer Compilation ...Helen Shivers (I Know What You Did Last Summer)
1999Velmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions) ...Kathryn Merteuil
1999She's All That ...Girl in Cafeteria
1999Neodolatelná (Simply Irresistible) ...Amanda Shelton
1998Malí válečníci (Small Soldiers) ...Voice of Gardy Doll
1998Beverly Hills Family Robinson ...Jane Robinson
1997Buffy přemožitelka upírů (TV) (Buffy the Vampire Slayer) ...Buffy Summers
1997Vřískot 2 (Scream 2) ...Casey 'Cici' Cooper
1997Tajemství loňského léta (I Know What You Did Last Summer) ...Helen Shivers
1992Swans Crossing ...Sydney Orion Rutledge
1991Woman Named Jackie, A ...Teenage Jacqueline Bouvier
1988Funny Farm ...Elizabeth's Student
1984Over the Brooklyn Bridge ...Phil's Daughter
1983Invasion of Privacy, An ...Jennifer Bianchi
1970All My Children ...Kendall Hart Lang Henry #1 (1993-1995)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.