Scarlett Johansson

16. února 2008 v 8:04 |  Scarlett Johansson
Scarlett Johansson
herečka
Datum narození:
22.11.1984
Místo narození:
New York,USA
Znamení:
Štír
Životopis
Scarlett poprvé dosáhla světového uznání za své ztvárnění Grace McLean, dospívající dívku traumatizovanou po pádu z koně v The Horse Wisperer v režii Roberta Redforda. Později její ztvárnění Rebeccy v Ghost World režiséra Terry Zwiggoffa (spolu s Thorou Birch) ji vyneslo cenu The Toronto Film Critics Asociation za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Roku 2004 si zahrála ve filmu Perfect Score režiséra Briana Robinse (s Erikou Christensen) a o rok dříve ve snímku Girl with a Pearl Earring režiséra Petera Webera ( kde hrála Griet, objekt slavné Vermeerovy malby, jako partnerka Colina Firtha v roli Vermeera.)

Rodilá Newyorčanka Scarlett Johansson začala svou profesionální hereckou dráhu ve věku osmi let v off-Broadway představení Sophistry ve společnosti New York Playwright Horizons. Zahrála si zde po boku Ethana Hawka. Její zlomová filmová role jako Manny v Manny & Lo režisérky Lisy Krueger, který měl velký úspěch u kritiky, jí vynesla nominaci na cenu Indipendent Spirit Award za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Scarlett již získala několik nominací na Zlatý globus, např. v roce 2005 za nezávislý snímek s Johnem Travoltou A Love Song for Bobby Long. Předchozí byly za Dívku s perlu, Ztraceno v překladu. Za oba tyto snímky získala nominace i na televizní cenu BAFTA a za Ztraceno v překladu jí byla v kategorii Nejlepší herečka udělena cena na MFF Benátky. V roce 2004 se po boku Dennise Quaida a Tophera Grace objevila v dramatu V dobré společnosti . Dále je k vidění ve filmu Woodyho Allena s názvem Match Point - hra osudu, který měl premiéru na MFF Cannes 2005. Scarlett Johansson zde ztvárnila roli mladé Američanky Noly, která se snaží v Londýně uspět jako herečka. Režisér Woody Allen si pro tuto roli vybral Scarlett, protože obdivoval její herecké výkony v Přízračném světě a v Ztraceno v překladu. "Ona je neodolatelná, má krásnou osobnost a je senzační herečka. Je těžké uvěřit, že je tak mladá, protože je velmi vyspělá jako herečka a sofistikovaná jako žena." říka Allen. Po boku Joshe Hartnetta se představila v thrilleru Briana De Palmy Black Dahlia (2005).

Roku 2005 se dále objevila jako Jordan Two-Delta ve scifi thrilleru režiséra Michaela Baye, Ostrov. Příběh se odehrává v polovině 21. století ve střeženém obytném komplexu. Jednou za čas probíhá loterie, jejiž vítěz dostane možnost jet na "Ostrov", místo, o němž se tvrdí, že je to poslední neznečištěné prostředí na celé zemi. O cestě na "Ostrov" sní také Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) spolu se svou známou Jordan Two-Deltou. Jenže než se Lincoln na toto blažené místo dostane, zjistí skutečnosti, které celou jeho dosavadní existenci obrátí vzhůru nohama: má totiž větší cenu mrtvý, než živý. Spolu s Jordan se Lincoln rozhodne udělat krok do neznáma - utéct do vnějšího světa "za zdí", se kterým ještě nemají žádnou osobní zkušenost.

K jejím dalším filmům, v nichž hrála, patří North režiséra Roba Reinera, Just Cause (jako dcera Seane Conneryho) v režii Arneho Glimchera, If Lucy Fell v režii Erica Schaeffera, Sám Doma 3 v režii Raji Gosnell, An American Rhapsody - autobiografie v režii Evy Gardos, The Man Who Wasn`t There spolu s Billym Bobem Thorntonem v režii Joela a Ethana Coensových a Eight Legged Freaks v režii Elloryho Elkayema.
Filmografie
2007Other Boleyn Girl, The ...Mary Boleyn
2007Nanny Diaries, The ...Annie Braddock
2007Brilliant ...
2007Amazon ...
2006Černá Dahlia (Black Dahlia, The) ...Kay Lake
2005Match Point - Hra osudu (Match Point) ...Nola Rice
2005Island, The ...Jordan Two Delta/Sarah Jordan
2004Vějíř lady Windermerové (Good Woman, A) ...Meg Windermere
2004Perfektní skóre (The Perfect Score) ...Francesca Curtis
2004Píseň lásky samotářky (Love Song for Bobby Long, A) ...Pursy Will
2004In Good Company ...Alex Foreman
2004Spongebob v kalhotách (SpongeBob SquarePants Movie, The) ...Mindy
2003Girl with a Pearl Earring ...Griet
2003Lost in Translation ...Charlotte
2002Pavoučí teror (Eight Legged Freaks) ...Ashley Parker
2001Man Who Wasn't There, The ...Birdy Abundas
2001Přízračný svět (Ghost World) ...Rebecca
2001American Rhapsody, An ...Zsuzsi/Suzanne Sandor (at 15)
1999My Brother the Pig ...Kathy Caldwell
1998Zaříkávač koní (Horse Whisperer, The) ...Grace MacLean
1997Sám doma 3 (Home Alone 3) ...Molly Pruitt
1997Fall ...Little Girl
1996Manny & Lo (Manny & Lo) ...Amanda
1996Ztraceni na Manhattanu (If Lucy Fell) ...Emily
1995Vražedné alibi (Just Cause) ...Kate Armstrong
1994North ...Laura Nelson
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.